Digitaliseringen kräver självinsikt

Digitaliseringen kräver ledare med självinsikt. Vi står inför många och omfattande förändringar där vi verkligen behöver samarbeta för att lösa de uppgifter som dyker upp och vi behöver snabbt få människor att sätta full fart framåt för att nå de resultat som vi så väl behöver.

CV:t förlorar i betydelse

Alltmer kan vi läsa om hur många företag rekryterar på potential och inte på hur CV:t ser ut. Det som spelar roll här och nu, och framöver, är vad du har kapacitet till och vilken förmåga du har att ta till dig feedback och utveckla dig själv. Hur du arbetar med din självinsikt och din personliga utveckling.

Även om det inte tydligt framgår i diskussionerna så är jag övertygad om att även din grit har stor betydelse. Grit handlar, som du säkert redan vet, om din uthållighet och ihärdighet, men också om ditt intresse, din passion. Med andra ord hur du egentligen (på djupet) hanterar motgångar i livet, när det inte går som du tänkt dig. Faller du i gropen med självömkan och självkritik? Eller skakar du av dig motgången och tänker att det inte var ditt fel? Eller reflekterar du och rannsakar dig själv för att lära dig av det som hände?

Det här snabbrörliga och digitala tidevarvet kräver att vi jobbar med vår självinsikt, att vi undersöker hur omgivningen upplever oss och det vi gör eller säger, och att du och jag, på allvar funderar över om det får de konsekvenser som vi önskar.

Ta dig tid att reflektera

En utmaning är att vi alltför ofta flänger runt som skållade råttor, och sällan eller aldrig ger oss tiden att reflektera över det som händer oss. Vi ger oss inte tiden att sitta ner och tänka igenom, i lugn och ro, hur det här viktiga mötet som vi just hade egentligen gick. Om det fick det resultat som vi ville ha. På ytan kanske det verkar så. Men om du skrapar bort ytskiktet och går på djupet, vad hittar du då?

En av de absolut bästa rekryteringsfrågorna någonsin, som jag läste om häromdagen, var följande: ”Du säger att du är nyfiken och gillar att utvecklas, hur jobbar du med det i din personliga utveckling?”. Oavsett vad du svarar på det, så blir det väldigt tydligt för rekryteraren vilken självinsikt du har, och hur medveten du är om vad som spelar roll när du vill utvecklas.

Det är givetvis inte bara i rekryteringssammanhang som det är viktigt att kunna visa att du arbetar med din självinsikt. När du gör det så kommer du att märka att det blir allt mer spännande att leda andra människor. Din egen självinsikt ökar din empatiska förmåga och får dig att förstå vad medarbetarna som du leder behöver av dig.  

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *