Hur mycket Michelin-gubbe är du?

När livet slår till med full kraft hur mycket motstånd gör du? Viker du ner dig tillfälligt och kommer upp igen såsom man ibland tänker när vi pratar om Michelin-gubbar? En smäll och gubben far neråt för att snabbt komma upp igen, mer eller mindre opåverkad av det som skett.  Eller är du långt ifrån Michelin-gubbe? Tar emot smällen och tar lång tid på dig för att resa dig? Finns det något sätt att förändra det i så fall eller mår vi bättre om vi får ”leva ut” smällen? Jag tror på både och. I lagom mängd.

Du har kanske läst om grit förut. Den forskning som finns och som pågår kring grit är väldigt spännande. Grit handlar om både passion och uthållighet. I många artiklar betonas nästan enbart uthållighet och motståndskraft. Men Angela Duckworth som introducerade begreppet, inkluderar även passion i detta.

I många sammanhang nämner man grit tillsammans med studier. Med en stor portion grit så klarar du dina studier bättre. Torkel Klingberg som är professor i kognitiv neurovetenskap har forskat och skrivit flera böcker kring barns ”jävlar anamma”, deras förmåga att motivera sig själva till stordåd när det kommer till att lösa matematiska problem.

Jag tänker att grit också kan handla om motståndskraft mot svårigheter, utmaningar och problem som inte handlar om studier, utan sådant som händer oss i livet. Motivation att fortsätta trots att det känns tufft och utmanande, eller rentav väldigt svårt. Jag tror att förmågan till grit påverkas av hur stressade vi är i livet. Hur snabbt vi låter livet köra med oss. Om vi då och då drar i handbromsen för att bara vara. Eller om vi har svårt att hitta bromsen.

Hitta din livsuppgift

Jag är också övertygad om att hur snabbt vi reser oss upp igen handlar om hur fast förankrade vi är i det som är vår livsuppgift. Om jag har klart för mig vad jag kan tillföra världen (och ja, jag inser hur högtravande det här kan låta, men låt mig få fortsätta), då är det lättare att hitta tillbaka och få fast fotfäste, till vardagen och att fortsätta leva livet.

Vi har alla vår uppgift när det kommer till att utveckla vårt samhälle och världen vi lever i. Det handlar om att göra jobbet för att hitta just din uppgift. Vad är det du vill bidra med? Gör du rätt saker i dag? Är det just det som skulle få dig på din 100-årsdag att känna att du levt ditt liv precis som du ville? Att ditt liv var meningsfullt och det du gjorde betydde mycket för många människor?

Oavsett vem du är och var du befinner dig i ålder och personlig utveckling, så kom ihåg en sak: Det är aldrig försent att hitta meningen i sitt liv. Och jag pratar inte om att få gå i pension och emigrera till ett varmare land, eller att bli rik. Det finns många exempel på människor som bytt spår trots att de ”har allt”, oavsett om de kämpat hårt för att nå dit eller om det är ett familjearv. Vi vet från forskningen att det som verkligen gör oss lyckliga är när vi gör bra saker för andra människor.

 

Fotnot: Michelin-gubben är det franska företaget Michelins maskot och introducerades redan 1894. Exakt när betydelsen av att vara något som snabbt reser sig tillkom har jag inte hittat. Förmodligen skulle funktionen innebära att den var fastskruvad på någon slags vipparm, som snabbt återgår till ursprungligt läge.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *