Projektverktyget som löser allt!

projektledningsverktyg i Stockholm

Det är viktigt med verktyg och att ha koll på sina projektplaner och sin resursoptimering. Enklast har man kontroll och bra versionshantering genom ett bra projektverktyg. Häromveckan såg jag Canea projects, i ny fräsch version. Det är inspirerande och lockande att ha så god kontroll över sitt projekt att alla vet vad de ska göra och när det ska vara klart, att alla rapporterar och att jag kan ha superkoll. Att det är öppet för alla deltagare och styrgrupp såsom man förespråkar i Social Project Management är naturligtvis också jättebra.

Vilket verktyg ska man välja?

När jag utbildar i projektledning är det ofta en av frågorna, vilket verktyg som rekommenderas. Ibland kommer frågan alldeles för snabbt, som om det finns en förväntan att ett verktyg ska lösa alla tänkbara problem för mig när jag är ny i rollen. Mitt svar på frågan om vilka verktyg jag använder är att det helt beror på storleken och komplexiteten i det projekt jag ska leda, om jag får välja själv eller om företaget jag arbetar för anvisar ett verktyg. Faktum är att du kanske klarar ditt projekt med MS Office och gemensam lagringsyta. Det kan också vara MindManager eller Projectplace som båda är bra val eller så måste du ha avancerade system såsom Primavera eller Canea.

Få nytta av verktyget

Det viktigaste, precis som när du köper SAP eller något annat stort affärssystem är att du inte tror att systemet ska fixa till den ordning och reda som du inte har i företaget eller ens i ditt eget arbetssätt som projektledare. Du måste vara beredd på att ta ett stort grepp om ditt arbetssätt och dina processer för att få någon faktisk nytta av ditt projektverktyg. Annars ger det bara mer frustration eller till och med en känsla av kontroll fast du inte har en aning om vad som pågår bland dina projektmedlemmar. Det är många projektledare som fastnat framför exempelvis MS Project och glömt att projektet pågår där utanför.

Som projektledare är det mer betydelsefullt att du har kunskap om metodiken och syftet med de tekniker som finns. Så småningom får du erfarenhet och kan se konsekvenser av dina och andras verktygsval.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *