Varför funkar det att tänka sig frisk?

Det här är ett högaktuellt område för många just nu, och inte minst för mig själv. Hur blir jag snabbt frisk när jag har många åtaganden som kräver att jag är på plats? Som jag absolut inte får missa?

I helgen ökade febern och huvudvärken, tillsammans med ett elakt halsont. Hm, och jag som ska ha både bokreleaseparty och hålla i en konferens för 35 personer just denna vecka. Är det inte alltid så? Att det inte finns ett lämpligt tillfälle att bli sjuk? Det ville till att jag snabbt kunde komma på benen.

– Jag vilade och tänkte mig frisk!

För det här påståendet finns (minst) två kategorier av reaktion och jag vet inte vilken av dem som är just din, men antingen tänker du att ”det kan ju aldrig fungera”, eller så har du hört något liknande förut. Oavsett vilket, så kanske du inte vet varför det fungerar så bra? Eller hur man gör?

Tekniken är att blunda och slappna av, så djupt som möjligt utan att somna, och sedan föreställa sig att man är sådär pigg, frisk och engagerad som man vill vara just vid det där viktiga tillfället. När man har bilden klar för sig, så fyller man den med så mycket positiva känslor som man kan komma på, och njuter fullt ut av situationen. och ser till att man behåller den positiva känslan när man kommer tillbaka till vaket tillstånd igen.

Den här övningen har jag kört många gånger de här dagarna, mer eller mindre koncentrerat. (Mest effekt ger det förstås när man är djupt koncentrerad.) Utöver det handlade det om bra och nyttig kost, istället för allt det där jag helst av allt vill trösta mig med när jag är sjuk. Och så vila, vila och vila. Jag har legat i soffan och läst, tittat lite på både vetenskapens värld och TED talks. De där stunderna då jag gjorde nyttiga saker fick mig att må bättre, medan sötsakerna och skval-TV snarare gjorde att jag tyckte mer synd om mig själv.

Men varför funkar det?

Visste du att hjärnforskningen har visat att det inte går att skilja på det som vi bara tänkt, och det som hänt i verkligheten? Otroligt intressant! Tänk att det vi tänker påverkar oss så mycket, att det skulle kunna uppfattas som att ”det hänt”. Det låter nästan för bra för att vara sant.

Varför inte göra ett eget test? Nästa gång du känner förkylningen komma, så stannar du upp och tänker att du ska styra dina tankar dit du vill, istället för att låta dem springa iväg med automatik. Stanna upp och tänk att du ska använda dig av all kunskap du har, för att vara helt frisk till det viktiga tillfället. Alla uppgifter på jobbet är inte lika avgörande, i alla fall inte om du tänker efter ordentligt.

Du ser till att vila, bokar av det du har ikväll och de närmaste dagarna för att hålla dig frisk i nästa vecka. Gå inte iväg och träna ”för att se om du blir sjuk eller inte”. Vila. Ät det nyttigaste du vet. Sov. Och föreställ dig hur bra du mår den där avgörande dagen.

Ikväll är det releaseparty! Och jag är hur pigg som helst! Yes!

 

2 kommentarer på “Varför funkar det att tänka sig frisk?”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *